Villkor och bestämmelser

 

Artikel 1 - Definitioner

I samband med dessa villkor gäller följande definitioner:

"Ångerrätt": den rätt som konsumenten har att ångra köpet inom ångerfristen;

"Konsument": en fysisk person som inte handlar som en del av sin yrkesverksamhet och som ingår ett fjärrförsäljningsavtal med näringsidkaren;

"Dag": kalenderdag;

"Varaktig transaktion": ett fjärrförsäljningsavtal som avser en serie produkter och/eller tjänster vars leverans- och/eller köpvillkor sträcker sig över tid;

"Varaktigt medium": ett instrument som gör det möjligt för konsumenten eller näringsidkaren att lagra information som är riktad till honom eller henne på ett sätt som gör att informationen kan hämtas och återges oförändrad i framtiden.

Ångerrätt: Konsumentens möjlighet att ångra ett fjärrförsäljningsavtal inom ångerfristen;

Näringsidkare: en fysisk eller juridisk person som erbjuder produkter och/eller tjänster till konsumenter på distans;

"Fjärrförsäljningsavtal": ett avtal där, inom ramen för ett system som näringsidkaren har organiserat för att sälja varor och/eller tjänster på distans, avtalets ingående uteslutande görs med hjälp av en eller flera fjärrkommunikationstekniker;

"Fjärrkommunikationsteknik": medel som kan användas för att ingå ett avtal utan att konsumenten och näringsidkaren är på samma plats vid samma tidpunkt.

Allmänna villkor: Näringsidkarens aktuella allmänna villkor.

Artikel 2 - Näringsidkarens identitet

Företagsnamn:

Handelskammarkod:

Handelsnamn:

Momsregistreringsnummer:

E-postadress för kundtjänst:

Företagets adress:

Artikel 3 - Tillämpning

Dessa allmänna villkor gäller för alla erbjudanden från näringsidkaren samt för alla fjärravtal och beställningar som ingås mellan näringsidkaren och konsumenten.

Innan fjärrförsäljningsavtalet ingås ska texten till dessa allmänna villkor göras tillgänglig för konsumenten. Om detta inte rimligen är möjligt innan fjärravtalet ingås, ska det anges att de allmänna villkoren kan inspekteras på näringsidkarens lokaler och att de kommer att skickas kostnadsfritt till konsumenten så snart som möjligt efter begäran.

Oavsett vad som anges i föregående stycke, om fjärrförsäljningsavtalet ingås elektroniskt, ska texten till dessa allmänna villkor göras tillgänglig för konsumenten elektroniskt på ett sätt som gör att konsumenten enkelt kan lagra dem på ett varaktigt medium. Om detta inte rimligen är möjligt, ska det innan fjärravtalet ingås uppges var de allmänna villkoren kan konsulteras elektroniskt, samt att de kommer att skickas elektroniskt eller på annat sätt kostnadsfritt på begäran från konsumenten.

Om det finns specifika produkt- eller tjänstevillkor utöver dessa allmänna villkor, ska andra och tredje stycken tillämpas på motsvarande sätt, och i händelse av motstridande allmänna villkor kan konsumenten alltid åberopa den gällande bestämmelse som är mest förmånlig för honom eller henne.

Om någon av bestämmelserna i dessa allmänna villkor någon gång är helt eller delvis ogiltig eller upphävs, förblir kontraktet och dessa allmänna villkor i övrigt giltiga, och den aktuella bestämmelsen ersätts omedelbart genom ömsesidigt avtal av en bestämmelse som så nära som möjligt motsvarar betydelsen av den ursprungliga.

Situationsspecifika frågor som inte omfattas av dessa allmänna villkor ska bedömas "i enlighet med andan" i dessa allmänna villkor.

All osäkerhet i fråga om tolkningen eller innehållet i en eller flera bestämmelser i våra allmänna villkor ska tolkas "i enlighet med andan" i dessa allmänna villkor.

Artikel 4 - Erbjudandet

Om ett erbjudande har en begränsad giltighetstid eller är föremål för särskilda villkor, ska detta uttryckligen framgå av erbjudandet.

Erbjudandet är inte bindande. Näringsidkaren har rätt att ändra och justera erbjudandet.

Erbjudandet innehåller en fullständig och korrekt beskrivning av de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna. Beskrivningen är tillräckligt detaljerad för att konsumenten ska kunna göra en exakt bedömning av erbjudandet. Om näringsidkaren använder bilder, är dessa en sann representation av de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna. Uppenbara fel eller misstag i erbjudandet binder inte näringsidkaren.

Alla bilder och specifikationer i erbjudandet är vägledande och kan inte vara en grund för att byta eller annullera kontraktet.

Bilder som åtföljer produkter är en sann återgivning av de erbjudna produkterna. Näringsidkaren kan inte garantera att de visade färgerna exakt motsvarar de verkliga färgerna på produkterna.

Varje erbjudande innehåller tillräcklig information för att klargöra för konsumenten vilka rättigheter och skyldigheter som är kopplade till acceptansen av erbjudandet. Detta gäller särskilt för:

  • Priset, exklusive tullkostnader och importmoms. Dessa extra kostnader är konsumentens ansvar och risk. Post- och/eller kurertjänster använder den särskilda ordningen för post- och kurertjänster vid import. Denna ordning gäller om varorna importeras till destinationslandet inom EU, vilket är fallet här. Post- och/eller kurertjänsten debiterar momsen (oavsett om den debiteras tillsammans med tullavgifterna eller inte) från mottagaren av varorna;
  • Eventuella fraktkostnader;
  • Hur kontraktet kommer att ingås och de steg som krävs för detta;
  • Om ångerrätten gäller eller inte;
  • Betalningsmetod, leverans och fullföljande av kontraktet;
  • Fristen för att acceptera erbjudandet eller den period inom vilken näringsidkaren garanterar priset;
  • Storleken på avgiften för användning av fjärrkommunikation om kostnaderna för användning av kommunikationstekniken beräknas på annat sätt än den vanliga grundavgiften för den använda kommunikationstekniken;
  • Om avtalet arkiveras efter att det har ingåtts, och om så är fallet, hur konsumenten kan få tillgång till det;
  • De medel genom vilka konsumenten innan avtalet ingås kan kontrollera de uppgifter som han eller hon har lämnat enligt avtalet och, om så önskas, rätta dem;
  • Eventuella andra språk än svenska som avtalet kan ingås på;
  • De uppförandekoder som näringsidkaren har anslutit sig till och hur konsumenten elektroniskt kan få tillgång till dessa uppförandekoder;
  • Minimiperioden för fjärrförsäljningsavtalet vid en transaktion som löper ut.

Valfritt: tillgängliga storlekar, färger, material.

Artikel 5 - Avtalet

Med förbehåll för bestämmelserna i punkt 4 ingås avtalet när konsumenten accepterar erbjudandet och uppfyller de villkor som fastställs i det.

Om konsumenten accepterar erbjudandet elektroniskt, ska näringsidkaren omedelbart bekräfta mottagandet av accepten elektroniskt. Så länge mottagandet av denna accept inte har bekräftats av näringsidkaren, kan konsumenten upplösa kontraktet.

Om kontraktet ingås elektroniskt ska näringsidkaren vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda den elektroniska överföringen av data och säkerställa en säker online-miljö. Om konsumenten kan betala elektroniskt ska näringsidkaren vidta lämpliga säkerhetsåtgärder.

Näringsidkaren får – inom de juridiska ramarna – informera sig om huruvida konsumenten kan uppfylla sina betalningsskyldigheter samt om alla fakta och faktorer som är viktiga för ett ansvarsfullt ingående av fjärrförsäljningsavtalet. Om näringsidkaren, baserat på denna undersökning, har goda skäl att inte ingå kontraktet, har denne rätt att vägra en beställning eller ansökan eller att knyta särskilda villkor till dess fullföljande, medan han ger skäl till detta.

Näringsidkaren ska inkludera följande information med produkten eller tjänsten till konsumenten, skriftligt eller på ett sätt som gör att den kan bevaras av konsumenten på ett tillgängligt sätt på ett varaktigt medium:

  • Adressen till näringsidkarens lokaler där konsumenten kan lämna in ett klagomål;
  • Villkoren för och sättet på vilket konsumenten kan utöva sin ångerrätt, eller ett tydligt uttalande om att ångerrätten är utesluten;
  • Information om garantier och efterförsäljningsservice;
  • Informationen som omfattas av artikel 4, punkt 3 i dessa villkor, om inte näringsidkaren redan har gett konsumenten denna information innan avtalet ingicks;
  • Kraven för att säga upp kontraktet, om kontraktet har en längre varaktighet än ett år eller är tidsbegränsat.
  • I fallet med en varaktig transaktion gäller bestämmelsen i föregående stycke endast för den första leveransen.

Varje kontrakt ingås med förbehåll för tillgång till relevanta produkter.

Artikel 6 - Ångerrätt

Vid köp av produkter har konsumenten möjlighet att avbryta kontraktet utan att ange några skäl inom 14 dagar. Ångerfristen börjar dagen efter att konsumenten eller en av konsumenten utsedd representant mottagit produkten.

Under ångerperioden ska konsumenten hantera produkten och dess förpackning med omsorg. Produkten får endast packas upp eller användas i den utsträckning det är nödvändigt för att bedöma om han eller hon vill behålla produkten. Om konsumenten utövar sin ångerrätt, ska produkten returneras till näringsidkaren med alla medföljande tillbehör och, om möjligt, i sitt ursprungliga skick och förpackning i enlighet med de tydliga och rimliga instruktioner som ges av näringsidkaren.

Om konsumenten vill utöva sin ångerrätt är denne skyldig att informera näringsidkaren om detta inom 14 dagar efter mottagandet av produkten. Detta ska göras skriftligt via meddelande eller e-post. Efter att konsumenten har meddelat sin önskan att utöva ångerrätten ska produkten returneras inom 14 dagar. Konsumenten ska bevisa att de returnerade varorna har skickats inom den angivna tidsramen, t.ex. genom en följesedel.

Om kunden inte har uttryckt sin önskan att utöva sin ångerrätt eller inte har returnerat produkten till näringsidkaren efter utgången av de perioder som anges i punkt 2 och 3, betraktas köpet som definitivt.

Artikel 7 - Kostnader vid ångerrätt

Om konsumenten utövar sin ångerrätt, ska han eller hon stå för kostnaderna för att returnera produkterna.

Om konsumenten har betalat ett belopp, ska näringsidkaren återbetala detta belopp så snabbt som möjligt, dock senast 14 dagar efter att ångerrätten har utövats. Detta är under förutsättning att produkten redan har mottagits tillbaka av näringsidkaren eller att det kan uppvisas ett avgörande bevis på att produkten har returnerats fullt ut.

Artikel 8 - Uteslutning av ångerrätt

Näringsidkaren kan utesluta konsumentens ångerrätt för produkter som beskrivs i punkterna 2 och 3. Uteslutning av ångerrätt gäller endast om näringsidkaren tydligt har angett detta i erbjudandet, åtminstone i god tid före avtalets ingående.

Uteslutning av ångerrätt kan endast ske för produkter som:

  • produceras av näringsidkaren enligt konsumentens specifikationer;
  • är av tydligt personlig karaktär;
  • inte kan returneras på grund av deras natur;
  • kan försämras eller åldras snabbt;
  • har ett pris som påverkas av svängningar på den finansiella marknaden, som näringsidkaren inte har någon kontroll över;
  • gäller individuella tidningar och tidskrifter;
  • gäller ljud- och bildinspelningar samt datorprogram, om förseglingen har brutits av konsumenten;
  • gäller hygienprodukter, om förseglingen har brutits av konsumenten.

Uteslutning av ångerrätt gäller även för tjänster som:

  • boende, transport, förtäring eller fritidsaktiviteter som ska utföras på ett specifikt datum eller inom en specifik period;
  • om leverans påbörjas med konsumentens uttryckliga samtycke innan ångerfristen har löpt ut;
  • gäller vadslagning och lotterier.

Artikel 9 - Pris

Under den giltighetstid som anges i erbjudandet kommer priserna på de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna inte att höjas, förutom prisändringar som är ett resultat av förändringar i mervärdesskattesatsen.

Oavsett ovanstående kan leverantören erbjuda produkter eller tjänster vars priser påverkas av svängningar på den finansiella marknaden, vilket ligger utanför leverantörens kontroll, med rörliga priser. Kopplingen till svängningarna och det faktum att alla angivna priser är målpriser ska anges i erbjudandet.

Prishöjningar inom 3 månader efter avtalets ingående är endast tillåtna om de följer av lagstiftning eller förordningar.

Prishöjningar från 3 månader efter avtalets ingående är endast tillåtna om näringsidkaren har bestämt detta och:

  • de är påkrävda enligt lag eller förordning; eller
  • konsumenten har rätt att annullera avtalet från och med den dag då prisändringen träder i kraft.

I enlighet med § 5, punkt 1, i Mervärdesskattelagen 1968 sker leveransen i det land där transporten påbörjas. I detta fall sker leveransen utanför EU, vilket innebär att post- eller kurertjänsten tar ut importmoms eller tullavgift från kunden. Därför kommer leverantören inte att ta ut moms.

Alla priser anges med reservation för tryck- och skrivfel. Leverantören ansvarar inte för konsekvenser av tryck- eller skrivfel. Vid tryck- och skrivfel är leverantören inte skyldig att leverera produkten till felaktigt pris.

Artikel 10 - Överensstämmelse och garanti

Näringsidkaren garanterar att produkterna och/eller tjänsterna överensstämmer med avtalet, specifikationerna i erbjudandet, de rimliga kraven på hållbarhet och/eller användbarhet samt de tillämpliga lagarna och/eller förordningarna vid avtalets ingående. Om så avtalats, garanterar näringsidkaren även att produkten är lämplig för annat än normalt bruk.

En garanti från näringsidkaren, tillverkaren eller importören påverkar inte de rättigheter och krav som konsumenten kan göra gällande gentemot näringsidkaren baserat på avtalet.

Defekta eller felaktigt levererade produkter måste rapporteras skriftligt till leverantören inom 14 dagar efter leveransen. Produkterna ska returneras i originalförpackningen och i oanvänt skick.

Näringsidkarens garantiperiod motsvarar tillverkarens garantiperiod. Näringsidkaren är dock aldrig ansvarig för produkternas slutgiltiga lämplighet för varje enskilt användningsändamål hos konsumenten eller för någon form av rådgivning om användning eller hantering av produkterna.

Garantin gäller inte om:

  • Konsumenten själv har reparerat eller ändrat de levererade produkterna eller fått dem reparerade eller ändrade av en tredje part;
  • De levererade produkterna har utsatts för onormala förhållanden eller på annat sätt behandlats vårdslöst eller i strid med näringsidkarens anvisningar och/eller emballaget har behandlats på fel sätt;
  • Felaktigheten helt eller delvis beror på bestämmelser som införts eller kommer att införas av regeringen gällande materialens art eller kvalitet.

Artikel 11 - Leverans och fullföljande

Leverantören kommer att vara ytterst noggrann med att ta emot och fullfölja beställningar på produkter.

Leveransadressen är den adress som konsumenten har angett till företaget.

Med undantag för vad som anges i artikel 4 i dessa allmänna villkor kommer företaget att fullfölja accepterade beställningar med lämplig hastighet, men senast inom 30 dagar, om inte konsumenten har avtalat en längre leveranstid. Om leveransen försenas, eller om en beställning inte kan fullföljas eller endast kan fullföljas delvis, kommer konsumenten att informeras om detta senast 30 dagar efter att beställningen lagts. I detta fall har konsumenten rätt att annullera avtalet utan kostnad och har rätt till eventuella skador.

Vid upplösning enligt föregående stycke återbetalar näringsidkaren det belopp som konsumenten har betalat så snabbt som möjligt, men senast inom 14 dagar efter upplösningen.

Om leveransen av en beställd produkt visar sig vara omöjlig, kommer leverantören att försöka leverera en ersättningsvara. Vid leverans av ersättningsvaror ska detta tydligt och begripligt meddelas konsumenten vid leveranstillfället. För ersättningsvaror kan ångerrätten inte uteslutas. Alla kostnader för eventuell returtransport bärs av näringsidkaren.

Risken för skada och/eller förlust av produkter ligger på näringsidkaren fram till leveransen till konsumenten eller en representant som tidigare angetts och meddelats näringsidkaren, om inte annat uttryckligen har avtalats.

Artikel 12 - Långsiktiga avtal: varaktighet, uppsägning och förnyelse

Uppsägning av anställning

Konsumenten kan när som helst säga upp ett avtal för löpande leverans av produkter (inklusive elektricitet) eller tjänster enligt de överenskomna uppsägningsreglerna och med högst en månads uppsägningstid.

Konsumenten kan säga upp ett tidsbegränsat avtal för löpande leverans av produkter (inklusive elektricitet) eller tjänster när som helst vid slutet av den tidsbegränsade perioden, med förbehåll för de överenskomna uppsägningsreglerna och en uppsägningstid på högst en månad.

Konsumenten kan ändra de avtal som nämns i föregående stycken:

  • upphöra när som helst och är inte begränsad till upphörande vid ett specifikt datum eller inom en viss period;
  • åtminstone avsluta dem på samma sätt som de påbörjades av honom;
  • alltid med samma uppsägningstid som näringsidkaren har satt för sig själv.

Förlängning

Ett avtal som har ingåtts för en viss period och som omfattar löpande leverans av varor (inklusive elektricitet) eller tjänster kan inte automatiskt förlängas eller förnyas för en viss period.

Oavsett ovanstående kan ett tidsbegränsat avtal för löpande leverans av dagstidningar eller veckotidningar och tidskrifter tyst förlängas för en viss period på högst tre månader, om konsumenten kan säga upp det förlängda avtalet vid utgången av förlängningsperioden med en uppsägningstid på högst en månad.

Ett tidsbegränsat avtal för löpande leverans av varor eller tjänster kan endast förlängas med tyst samtycke på obestämd tid, om konsumenten när som helst kan säga upp avtalet med högst en månads uppsägningstid och högst tre månaders uppsägningstid om det gäller ett avtal om löpande leverans av dagstidningar eller veckotidningar och tidskrifter, men inte mer än en gång i månaden.

Ett tidsbegränsat avtal om löpande leverans av dagstidningar eller veckotidningar och tidskrifter som är introduktionsavtal (test- eller introduktionsabonnemang) förlängs inte automatiskt och upphör automatiskt vid slutet av test- eller introduktionsperioden.

Varaktighet

Om ett avtal har en varaktighet på mer än ett år, kan konsumenten säga upp avtalet när som helst efter ett år med högst en månads uppsägningstid, om det inte är rimligt och rättvist att säga upp avtalet innan den överenskomna varaktigheten har löpt ut.

Artikel 13 - Betalning

Om inte annat avtalats ska beloppen som konsumenten är skyldig betalas inom 7 arbetsdagar från början av betänketiden som anges i artikel 6, punkt 1. Vid avtal om leverans av tjänster börjar denna period när konsumenten har mottagit bekräftelsen på avtalet.

Konsumenten är skyldig att omedelbart rapportera eventuella felaktigheter i de betalningsuppgifter som tillhandahålls eller nämns för näringsidkaren.

Vid utebliven betalning från konsumenten, med förbehåll för juridiska begränsningar, har näringsidkaren rätt att ta ut rimliga kostnader som på förhand har meddelats konsumenten.

Artikel 14 - Klagomålsförfarande

Klagomål om utförandet av avtalet ska lämnas till näringsidkaren inom 7 dagar, fullständigt och tydligt beskrivna, efter att konsumenten har identifierat bristerna.

Klagomål som lämnas till näringsidkaren kommer att besvaras inom en period av 14 dagar från mottagningsdatumet. Om ett klagomål kräver längre behandlingstid kommer näringsidkaren att svara inom 14-dagarsperioden med en mottagningsbekräftelse och ange när konsumenten kan förvänta sig ett mer detaljerat svar.

Om klagomålet inte kan lösas genom ömsesidig överenskommelse, uppstår en tvist som kan föremåls för tvistlösning.

Ett klagomål upphäver inte näringsidkarens skyldigheter, om inte näringsidkaren skriftligen meddelar annat.

Om näringsidkaren anser att klagomålet är giltigt kommer näringsidkaren efter eget val antingen att ersätta eller reparera de levererade produkterna utan kostnad.

Artikel 15 - Tvister

Avtal mellan näringsidkaren och konsumenten som dessa allmänna villkor rör, är endast underkastade nederländsk lag. Detta gäller även om konsumenten är bosatt utomlands.

Artikel 16 - CESOP

På grund av de åtgärder som införs och stärks från och med 2024, gällande "Ändring av mervärdesskattelagen 1968 (lag om genomförande av betaltjänstdirektivet)" och genomförandet av det centrala elektroniska systemet för betalningsinformation (CESOP), kan betaltjänstleverantörer registrera data i det europeiska CESOP-systemet.